Wat zijn peptiden

Wat zijn peptiden?

WAT ZIJN PEPTIDEN?

Een peptide is een molecuul dat bestaat uit een klein aantal aminozuren dat verbonden is met peptidenbindingen. Een peptide onderscheidt zich van een eiwit door het geringe aantal aminozuren in het molecuul maar kan zelf dienen als bouwsteen voor een eiwit.

Peptiden die van nature in de huid zitten, zijn niet hetzelfde als de peptide die in cosmetica zitten. De peptiden in de huid zijn afkomstig van de eiwitten in de huid die zijn opgebroken door enzymen. Deze fragmenten van eiwitten hebben meerdere functies. Ze kunnen de activiteit van hormonen reguleren, het immuunsysteem activeren of deactiveren, zorgen voor communicatie tussen cellen en spelen een rol in het helen van wondjes. Kortom: ze zijn een soort ‘boodschappers’ voor de huidcellen.

Wat zijn peptiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De huid heeft een soort communicatiesysteem waardoor de huid weet wanneer er bijvoorbeeld nieuw collageen moet worden aangemaakt.  Dat gaat als volgt: collageen heeft een natuurlijke levensduur en wordt uiteindelijk afgebroken. Als dat gebeurt komen er kleine eiwitfragmenten vrij, en dat zijn dus peptiden. Sommige huidcellen hebben receptoren voor deze peptiden. De peptiden sporen deze cellen aan om nieuw collageen te produceren. Zo wordt de voorraad collageen altijd op peil gehouden. Echter, als we ouder worden wordt dat systeem minder effectief en gaan deze huidcellen minder collageen aanmaken. Door synthetische peptiden aan de huid toe te voegen krijgen de cellen weer nieuwe en meer impulsen om nieuw collageen te gaan produceren.

Wanneer peptiden op de huid aangebracht worden,  “denkt” de huid dus dat het een collageen afbraakproduct is en dat het lichaam nieuw collageen moet produceren.

Peptiden worden in categorieën ingedeeld volgens hun lengte (het aantal aminozuren): dipeptiden (2 aminozuren), tripeptiden (3), tetrapeptiden (4), pentapeptiden (5) etc. Afhankelijk van de soort peptide kunnen ze de collageen of elastine

productie stimuleren of spiercontractie reduceren.