de gevolgen voor vliegen voor de huid

Wat zijn de gevolgen voor je huid als je gaat vliegen?

Hoewel we heel graag op vakantie gaan, is vliegen niet altijd een pretje. Een droge lucht, te veel mensen in een kleine ruimte en natuurlijk het stilzitten. Er gebeurt vanalles met je huid tijdens het vliegen. Hieronder kun je lezen wat er zoal met je huid gebeurt tijdens een vlucht en vind je enkele tips hoe je uitdroging van de huid tegen kunt gaan.

De lucht in een vliegtuigcabine is tijdens het vliegen kurkdroog. Een huid functioneert optimaal bij een luchtvochtigheid van 40 tot 60%. In de meeste vliegtuigen is de luchtvochtigheid circa 20% en dat is lager dan in de gemiddelde woestijn. Het gebrek aan vocht in de lucht zorgt voor een vochttekort in de huid. Je huid raakt snel gedehydrateerd, met als gevolg een droge, vlekkerige of rode huid. Je kunt zelfs last krijgen van droge lippen, een schrale neus en geïrriteerde ogen.

Wat kun je hieraan doen?

  1. Allereerst kun je je lichaam van binnenuit gehydrateerd houden. Drink tijdens de vlucht veel water, zo hou je ook de vochthuishouding van je huid op orde. Het liefst al vóór het opstijgen, want daarmee voorkom je dat je tijdens de vlucht hoofdpijn krijgt. Drink water of groene thee maar in elk geval geen koffie, cola of alcohol. Deze dranken onttrekken alleen maar extra vocht aan je lichaam.

 

  1. Ga bij voorkeur het vliegtuig in zonder make-up dan kun je lekker blijven smeren tijdens de reis. Breng elke anderhalf uur een serum op basis van hyaluronzuur of hyadisine aan (dit zijn vochtvasthoudende stoffen) en daaroverheen een moisturizer zoals bijvoorbeeld squalaan. Daarmee wordt vochtverdamping voorkomen. Droge ogen hebben baat bij hydraterende, kalmerende druppels en droge lippen hebben baat bij een lippenbalsem.

 

  1. Als je dacht dat je je zonnebrandcrème pas nodig hebt op je vakantiebestemming, dan heb je het mis. Tijdens je vlucht wordt je huid namelijk al blootgesteld aan de zon. Hoe dichter je je bij de zon bevindt, hoe sterker de schadelijke effecten van Uv-straling vooral als je bij het raam zit. UVA-stralen (verantwoordelijk voor onder andere huidveroudering) gaan dwars door glas heen. Neem dus in het vliegtuig een klein flesje zonnebrand mee om je huid goed te beschermen en smeer je elke twee uur in.

 

  1. Behalve de luchtvochtigheid, is ook de luchtdruk in een vliegtuig laag: te vergelijken met de druk op de top van een hoge berg. Met het dalen van de luchtdruk neemt het zuurstofniveau in je bloed af. Wat hierbij helpt is een gezichtsmassage. Masseren brengt de bloedcirculatie op gang, waardoor dofheid verdwijnt en glans verschijnt. Doe het bijvoorbeeld steeds wanneer je de hydraterende producten van aanbrengt. Dat masseert ook nog eens fijner.gevolgen vliegen voor de huid. Droge lucht

 

  1. Op reis gaan levert van te voren vaak stress op. Hoeveel vlieguren je ook hebt gemaakt, het hele gebeuren rondom vliegen blijft hectisch. Koffers inchecken, door de security komen, op tijd boarden… Niet gek dat we, eenmaal aan boord, meer stresshormonen zoals adrenaline en (daar gaan we weer) cortisol in ons lijf hebben. Dat niveau neemt als we eenmaal in de lucht zijn langzaam af, maar ondertussen kan je huid er wel de dupe van worden. Stresshormonen kunnen namelijk roodheid, irritatie en eczeem uitlokken.

 

  1. Tijdens een vlucht beweeg je weinig tot niet. In ieder geval minder dan je gewend bent.Daarnaast is het vliegtuigeten vaak een stuk zouter dan je gewend bent. Je lichaam houdt hierdoor vocht vast. Probeer daarom wat te bewegen tijdens de vlucht en sla de zoute snacks over.

 

  1. Last but not least. Een schoonheidsslaapje onderweg doet wonderen. Doe jezelf een plezier door een oogmaskertje mee te nemen. Tip: hydrateer de huid rondom je ogen voor je het masker op doet, dan kan de crème rustig intrekken.

 

Fijne vlucht!