milieuvervuiling en veroudering van de huid

Milieuvervuiling en veroudering van de huid

Milieuvervuiling heeft een grote invloed op de veroudering van onze huid.

Onze wereld raakt steeds verder vervuilt. Onder andere door het kappen van wouden, het verbranden van fossiele brandstoffen en het toepassen kunststoffen neemt o.a. de luchtvervuiling toe. Vanwege de aantasting van de ozonlaag neemt de hoeveelheid uv-straling afkomstig van de zon toe. Deze uv straling vangt ons lichaam op. De aantasting van het milieu is in het algemeen niet goed voor je gezondheid. Maar wist je dat luchtvervuiling ook zeer slecht is voor je huid?

De lucht bevat tegenwoordig steeds meer kleine onzichtbare stofdeeltjes die rondzweven. Deze kleine deeltjes noemen we fijnstof. Fijnstof richt meer schade aan dan je in eerste instantie zou denken. Iedere dag komen we in contact met fijnstof zoals hele kleine deeltjes roet, chemicaliën en zelfs zuren. Door het contact tussen de huid en fijnstof veroudert de huid vroegtijdig. De vervuilde lucht zorgt namelijk voor het aantasten van de huid ofwel oxidatie processen in de huid (het kapot maken van huidcellen). De hele kleine elektrisch geladen deeltjes (vrije radicalen) en DE kleine ontstekingen die hierbij ontstaan doen de huid sneller verouderen. Deze ontstekingen veroorzaken huidaandoeningen of verergeren de huidaandoening die iemand al heeft. Denk aan bijvoorbeeld couperose. Verder ontstaan door het verouderingsproces eerder rimpels, een vale huid en pigmentvlekken. Er ontstaat een gevoeligere huid voor prikkels van buitenaf. Hiermee wordt de huidbarriëre aangetast en vermindert de weerstand van het lichaam.

Hoe weet je of je een gezonde huid hebt? Een gezonde huid is goed gehydrateerd en voelt glad aan. Een gezonde huid zorgt voor de optimale bescherming van je lichaam, regelt de temperatuur en ziet er “rustig” uit. Milieuvervuiling, blootstelling aan uv-stralen, infrarood -, blauw licht van smartphones en computers, zijn vijanden voor je huid. Huidproblemen en huidveroudering liggen op de loer. Milieuvervuiling zorgt voor een kwetsbare huid en is daarmee slecht voor je gezondheid. Hoe merk je dat?

  • Vuil- en stofdeeltjes verstoppen je poriën doordat ze vast plakken op je huid. Je huid kan hierdoor niet goed meer ademen.
  • Fijnstof en gassen dringen door in je huid. Hierdoor maakt je huid minder collageen aan en krijg je sneller (fijne) rimpels.
  • Vervuilde deeltjes in de lucht zorgen ervoor dat je huidcellen minder goed worden vernieuwd. Het gevolg is dat je huid er vermoeid, vaal en grauw uit kan gaan zien.
  • Milieuvervuiling tast de beschermlaag van je huid aan. Vocht in je huid verdampt en je huid is minder goed gehydrateerd. Je krijgt sneller last van rimpels en kraaienpootjes.

Wat kun je doen om je huid te beschermen?

Je kunt je huid tegen invloeden van buitenaf beschermen en versterken. Door goed voor je huid te zorgen met beschermende, verzorgende en reinigende producten. Zo blijft je huid gezond. Je voorkomt vroegtijdige huidveroudering. Je versterkt de natuurlijke huidbarrière en je huid blijft er stralend uitzien.