is groen echt beter voor je huid

Is ‘Groen’ echt beter voor je huid?

Niet alles wat “groen” is, is goed voor je huid net als dat niet alles wat “groen” is ook goed voor de natuur hoeft te zijn.

Men denkt wel eens dat natuurlijke producten; planten, kruiden en bloemen beter voor je huid zijn dan synthetische producten. De realiteit is echter anders: of een stof nu gemaakt is door de mens, nagebootst uit de natuur of direct onttrokken is uit de natuur, het zegt niets over de mate van veiligheid of werking. Desondanks blijkt dat veel mensen tóch denkt dat natuurlijke cosmetica-ingrediënten beter werken of veiliger zijn dan synthetische ingrediënten

Natuurlijk is gezond

Sommige mensen hechten veel waarde aan de term ‘natuurlijk’, omdat zij dat associëren met ‘gezond’. Dit is echter niet juist. Het is namelijk niet zo dat natuurlijke stoffen per definitie beter zijn dan synthetische stoffen. In de natuur komen genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, denk maar eens aan brandnetels op je huid of het eten van bepaalde paddenstoelen.

Natuurlijke en biologische ingrediënten kunnen zelfs schadelijker zijn voor de huid. Deze stoffen kunnen dan allergische reacties, huidirritaties of overgevoeligheid van de huid veroorzaken.

Soms zijn  botanische grondstoffen niet schadelijk maar kunnen ze wel irriterend werken. Het probleem van deze stoffen is dat ze de huid irriteren, waardoor je niet alleen zichtbare irritatie krijgt, maar ook het proces van huidveroudering versnelt. Om die reden raden veel dermatologen bij mensen die last hebben van allergieën of een gevoelige huid aan om juist GEEN plantaardige producten te gebruiken.


Groen is goed voor het milieu

Ook is niet alles wat GROEN is is beter voor het milieu. Denk maar aan palmolie. Dit is een natuurlijk product, maar daar wordt veel bos voor gekapt. Veel landbouwgrond gaat verloren aan de teelt van palmolie.

Zowel natuurlijke en synthetische ingrediënten in cosmetica worden op dezelfde manier getest en volgens dezelfde strenge maatstaven beoordeeld op veiligheid.

Gelukkig heeft de natuur ook heel wat goeds te bieden! Wat dacht je van verschillende antioxidanten, boters of fijne extracten als groene thee, kamille en aloe vera. Daar wordt je huid absoluut gelukkig van! Verder zijn oliën zoals squalaan heel prettig voor de huid omdat deze olie overeenkomt met de natuurlijke vetten op de huid waardoor interactie van werkzame stoffen veel beter hun werk kunnen doen.

De balans vinden

MRC probeert een goede balans te vinden tussen natuur en chemie, want ondanks de trend  van “natuurlijk” en “vegan” wil iedereen toch echt huidverbetering als resultaat zien! Want niet alles wat ‘groen’ is, is ook goed voor de huid. En ook niet alles wat ‘groen’ is, is ook goed voor de natuur.