huidveroudering heb je zelf in de hand

Huidveroudering, je hebt het (gedeeltelijk) zelf in de hand

Je grootste orgaan is de huid. De huid is een directe weerspiegeling van je gezondheid. Wanneer jij stress hebt, ongezond leeft of juist heel gezond leeft, kun je dat aflezen aan onze huid. Daarnaast vertelt jouw huid ook iets over je leeftijd.

Huidveroudering ontstaat van binnen- en van buitenuit. Dit wordt ook de intrinsieke en extrinsieke huidveroudering genoemd. Het verschil tussen deze twee verouderingsprocessen is dat je aan intrinsieke huidveroudering weinig kunt veranderen. Aan het andere verouderingsproces juist des te meer! Hieronder kun je lezen op welke manier je het verouderingsproces kunt vertragen.

Extrinsieke huidveroudering (van buitenaf)

Extrinsieke huidveroudering heeft alles te maken met je leefstijl. Deze tekenen van huidveroudering zijn het gevolg van onze gewoonten en leefomstandigheden zoals stress, voeding met veel suikers, alcohol, roken en natuurlijk de zon. Bijvoorbeeld: lig jij graag in de zon, drink je daarbij de nodige glaasjes witte wijn en ga je laat naar bed? Dan kun je er vanuit gaan dat jouw huid eerder rimpeltjes en lijntjes zal vertonen. Vooral zonlicht brengt veel schade toe aan de huid. Veelvuldige blootstelling aan zonlicht veroorzaakt o.a. de versnelde afbraak van elastine in de huid. Deze afbraak van elastine leidt tot eerdere en meer rimpelvorming. Tegenwoordig wordt ook luchtvervuiling gezien als een van de grootste boosdoeners op het gebied van huidveroudering.

 

Naast een gezonde leefstijl is een goede huidverzorging essentieel voor een mooie en gezonde huid. Huidveroudering kun je niet voorkomen maar je kunt het wel vertragen door middel van een gezonde leefstijl en een goede huidverzorging. Het is jammer dat je pas actie er iets aan gaat doen als de gevolgen zichtbaar worden. Het verouderingsproces is dan al jaren aan de gang.

Intrinsieke huidveroudering (van binnenuit)

De intrinsieke huidveroudering is het natuurlijke huidverouderingsproces die in gang wordt gezet vanaf je 25stelevensjaar. Het wordt voor een groot deel door je genen bepaald. Vanaf 25 jaar gaat je huid minder collageen produceren,  vertraagt de celdeling  en gaat de celvernieuwing minder snel. Het aantal talgklieren vermindert elke 10 jaar met zo’n 23%. Talgklieren produceren huideigen vetten zoals squaleen (onderdeel van talg) die ervoor zorgen dat de huid wordt beschermd tegen uitdroging. Als het aantal talgklieren afneemt naarmate je ouder wordt zal je verouderende huid steeds droger worden.

De gevolgen van dit verouderingsproces wordt pas goed zichtbaar rond je 35ste. Je krijgt dan je eerste rimpeltje en lijntjes. De eerste ouderdomsvlekje op je handen worden zichtbaar en tot je schrik krijg je grijze haren.

Ondanks dat huidveroudering niet kan worden stopgezet kun je de natuur wel een handje helpen. Je kunt namelijk zelf je huideigen squaleen aanbrengen. Het nadeel van squaleen is dat het onder invloed van licht en zuurstof oxideert. In verband hiermee gebruiken wij bij MylèneRuytersCosmetics in “The Second” squalaan. Squalaan heeft hetzelfde positieve effect op de huid. Squalaan zorgt voor een natuurlijke face-lift voor je huid omdat het de squalaan (onderdeel van talg) in je huid aanvult. Squalaan zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt, waardoor de huid soepel en glad blijft.